waarom niks

Wij zijn vrienden van niks gestart omdat een groot deel van de werkende Nederlanders tussen 25-35 jaar last heeft van overmatige stress en niet weten hoe ze dit op een simpele manier kunnen verminderen.

Er is altijd wel wat te doen, is het niet werk dan is het wel de was, die vriend nog bellen, rekeningen betalen, je huis opknappen, instagram bekijken, dat museum bezoeken of die Netflix serie nog afkijken. Als we elk leeg momentje steeds invullen ontwikkelen we een popcornbrein, dat de hele tijd blijft roepen; “Nieuwe input! Nieuwe input! Nieuwe input!”. Verveling of even helemaal niks doen komt zelden voor en zorgt er voor dat ons brein eigenlijk nooit rust krijgt terwijl ons stresssysteem dat hard nodig heeft.

Ons stresssysteem stamt uit een tijd waarin je razendsnel een passende oplossing moest vinden in een gevaarlijke situatie: Vechten, vluchten of bevriezen. De dingen die ons vandaag de dag stress geven, een spannend project, te veel verantwoordelijkheid op werk, prestatiedruk, achterstallige huur, zijn niet met één handeling opgelost waardoor we te vaak en te lang blijven hangen in deze stressstand. Daarnaast vullen we elk leeg momentje op met nieuwe input. Onze basisspanning blijft te hoog en alles wat we doen wordt extra stressvol wat bij één op de zes nederlanders resulteert in een burnout.

En burnouts zijn naast heel vervelend ook nog eens hartstikke duur! Naar schatting kost een burnout zo’n 60.000 euro aan medische kosten en ziekteverzuim per persoon. Per jaar komt dat neer op 3 miljard euro. De hoogste tijd om dit probleem vanaf de wortel uit te roeien.

Daarom niks

Het is bewezen dat niks doen ontzettend veel voordelen heeft. Even echt nergens mee bezig zijn en je gedachten laten dwalen geeft rust, verlaagt je stresslevel en zorgt dat je nadenkt over jezelf en jezelf tot in relatie met de wereld om je heen. Verlangens, dromen en onopgeloste problemen krijgen de aandacht die ze verdienen en maken je een bewuster mens. Dat klinkt misschien zweverig, maar betekend eigenlijk gewoon dat je iemand bent die met beide benen op de grond staat.

Nog een groot voordeel van je gedachten laten dwalen is dat je automatisch op een meer associatieve manier denken wat kan leiden tot de meest creatieve gedachten en ideeën. Die kunnen je weer helpen bij onopgeloste problemen of een weg te vinden om die dromen werkelijkheid te laten worden.

Wij willen mensen gelukkig maken met écht niks. Onze missie is van niksen een grote trend te maken!

Volg je dagelijkse dosis niks op Instagram of ga naar de shop om in je favoriete outfit te kunnen niksen terwijl je de boodschap van niks uit draagt.